Solit či nesolit

Není tomu tak dávno, co se objevila hypotéza spojující nadměrné solení s vysokým krevním tlakem. Toto tvrzení se snažilo nespočet světových potravinářských firem vyvrátit, a tak tyto firmy platily mnoho výzkumů, které by mohly prokázat opak. To se však nepotvrdilo, jasně bylo prokázáno, že nadměrné solení zvyšuje krevní tlak. Následně bylo vedeno několik kampaní, které roznášely desinformace, aby tento jasný důkaz zpochybnily. Sůl tvoří totiž chuťový základ mnoha produktů, a ačkoliv je možné utvořit přirozenou chuť pomocí kvalitních surovin, zisk se samozřejmě snižuje…

Čím více soli lidé jedli, tím více stoupal krevní tlak, a to dokonce již po jednom slaném jídle. Efekt zvýšeného tlaku vydržel v organismu asi 3 hodiny. Jak je to možné? Zdá se, že zvýšení krevního tlaku je obranný proces organismu pro vyloučení nadbytečné soli z krevního oběhu. Velké nebezpečí představují právě polotovary a fast-foody, kde může být obsah soli až 100x vyšší než při vaření obdobného jídla doma.

Následovalo mnoho dalších výzkumů

Je známo, že miliony lidí trpí astmatickými záchvaty, které jsou vyvolané sportovní aktivitou. K záchvatu kašle dojde obvykle do 15-20 minut, při delší době cvičení se riziko většinou zmenšuje. Jak to ale souvisí se solí? Byla pozorována dieta skupiny sportovců a bylo zjištěno, že množství konzumované soli velmi významně ovlivňovalo jak riziko, tak míru vážnosti záchvatů. Po podrobnějším studiu byl u skupiny sportovců konzumující velké množství soli zjištěn až trojnásobný obsah zánětlivých buněk dráždicích plíce. Proč je tomu tak?

Klasická „západní dieta“ s vysokým obsahem nebezpečných trans tuků a vysokým obsahem soli je již dlouhou dobu považovaná za jeden z hlavních faktorů tak masivního rozšíření autoimunitních chorob (odkaz článek autoimunita). Nyní bylo zjištěno, že právě tento typ diety má za následek zvýšenou tvorbu imunitních buněk Th17 (T helper 17), které mají za následek nemoci jako roztroušená skleróza, lupénka, astma a diabetes I. typu. Zvýšený příjem soli má tedy prokazatelně vliv i na tvorbu autoimunitních chorob!

Pokud již trpíte autoimunitní chorobou, je velmi vhodné solení omezit na naprosté minimum. Sůl by totiž dále aktivovala imunitní buňky a váš zdravotní stav by se mohl značně zhoršit. Při pozorování pacientů s roztroušenou sklerózou byla při vyšším příjmu soli zaznamenána značná progrese nemoci a zvýšený výskyt mozkových léz (degenerace mozku).

Přetížené ledviny

Ledviny čistí krev od nadbytečné vody skrz proces osmózy. K optimální funkci však potřebují, aby byl v krvi optimální poměr sodíku a draslíku. Nadměrný příjem soli tedy přetěžuje ledviny, které nemohou řádně filtrovat krev. Stejnou příčinou jsou postupně „vyhladověny“ od kyslíku, což může vést až k jejich zánětu. Již za dva týdny pozorování byly ledviny značně přetížené. Představte si, co vše se může stát při dlouhodobém zatěžování. Při přetěžovaných ledvinách byl navíc zjištěn zvýšený obsah proteinů v moči a moč měla v důsledku oslabení ledvin více světlou barvu.

Kolik soli je tedy bezpečné jíst?

Maximální doporučené množství soli je dle Americké kardiologické asociace stanoveno na 2,3 gramu sodíku, avšak optimum je na hodnotě 1,5 gramu sodíku. Pro představu je toto množství úměrně ½ – ¾ čajové lžičky soli. Dle průzkumů však většina lidí nijakým způsobem nesleduje, kolik soli jedí, čímž naprostá většina (nad 90%!) konzumuje přemíru soli. Zároveň je nutno říct, že tělo si vystačí s příjmem asi 0,5 gramu sodíku, což činí méně než ¼ čajové lžičky soli! Není tedy nutno obávat se, že soli budeme přijímat nedostatek. Jedinou výjimku dle lékařů mohou tvořit osoby již s prodělaným srdečním selháním, které naopak potřebují soli více (kolem 1 čajové lžičky, avšak doporučuji konzultaci s lékařem).

Na závěr bych podotknul, že pokud již nadměrné solení způsobilo určité škody ve vašem organismu, nemusí samotné omezení soli stačit, pro kompletní uzdravení. Příroda nabízí mnoho bylin, které pomáhají ulehčit přetíženým ledvinám a náš organismus zbavit přebytečných solí. Pokud byste chtěli s čímkoliv poradit, kontaktujte mě na e-mailu (odkaz).


Do článku je čerpáno ze studií provedených Dr. Michaelem Gregerem a jeho kolegy, kteří již několik let nezávisle dělají vlastní průzkum (www.nutritionfacts.org)

About the author: Dalibor Chytil

Dalibor byl svědkem, jak se nesprávná diagnóza zdravotního stavu stala osudným členům jeho rodiny. Od té doby začal hledat alternativní přístup k zdraví člověka jako celku. Odpovědi na jeho otázky mu dala až tradiční čínská medicína, která se dívá na organismus celostně a řeší zdravotní komplikace pomocí bylin a potravin. Od mládí byl léčen bylinářem Evženem Brhelem a díky němu nikdy nemusel brát antibiotika. Sám říká, že je živoucím důkazem toho, jak byliny fungují, byl díky nim vyléčen z těžkého zápalu plic. Své poznatky si nechce nechat pro sebe, s kolegou Patrikem Hamšíkem proto založili projekt, ve kterém se snaží vyrábět bylinnou kosmetiku, která bude zároveň doopravdy léčivá. Sám působí jako terapeut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.